Wat is het verschil tussen een SooBluu microfiber handdoek en een ZusenZomer hamamdoek?

Laten we eerst over de overeenkomsten hebben. Ze zijn beiden lichtgewicht, absorberend en sneldrogend. En heerlijk compact mee te nemen. Ideaal dus als strandlaken en in de koffer en strandtas. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. Zo is microvezel een synthetisch materiaal van o.a. polyester. En katoen is een natuurlijke vezel. Microfiber (ook wel microvezel genoemd) is erg fijn – wel 1 / 100ste van de diameter van een mensenhaar – en ongeveer een derde van de diameter van een katoenvezel.

Als je kijkt naar de vervaardiging van deze materialen zijn er bij beiden zorgen om het milieu. Polyester wordt gewonnen uit ruwe olie. Maar in de verdere verwerking tot polyester en microfiber wordt relatief weinig  energie gebruikt. Ook in het printen en kleuren wordt geen water gebruikt. Microvezel is in principe super duurzaam omdat het ijzersterk is en dus heel lang meegaat. Helaas is dat in het geval van plastic zelf weer het grote probleem. Omdat het niet afbreekt als het wordt achtergelaten in de natuur.

Maar ook katoen heeft een negatieve impact. Bij de verbouw van katoen wordt enorm veel water gebruikt en ook pesticiden. Daarbij is het verfproces van katoen erg vervuilend. Bij onze SooBluu microvezel handdoeken kiezen we dan ook bewust voor gerecycled PET flessen (rPET). Waarbij we zorgen voor hergebruik van het bestaande plastic. Wel zo duurzaam! Het mooie van de hamamdoeken van ZusenZomer is daarentegen dat we ervoor zorgen dat ze authentiek handgeweven zijn volgens een oud ambacht. Waarbij we op een fairtrade basis een langdurige relatie hebben met onze leveranciers. Daarnaast is een gedeelte van de collectie inmiddels van biologische katoen gemaakt. En wordt het verven en wassen via het OekoTex keurmerk gedaan.

Bij beide merken kun je dus een bewuste keuze maken voor een betere planeet!