Spelregels "Save the Turtle''

Download en print spelregels

Nederlandse versie >>
Engelse versie >>

Of bekijk hier de spelregels:

Aantal spelers

Save the Turtles! is geschikt 2 of meer spelers

Voordat je begint aan het spel

Vind jouw eigen pion

Om het spel te spelen heb je een pion nodig. Deze pion is jouw schildpad die je veilig door de oceaan moet laten zwemmen. Zoek jouw pion op het strand of andere plaats waar je nu bent. Een plastic dop of iets anders wat er niet hoort, het kan van alles zijn. Zo help je meteen jouw omgeving op te ruimen en dat is hartstikke goed voor de natuur en jouw schildpad! Je kan natuurlijk ook een schelp of steen gebruiken, alles is mogelijk. Je plaats jouw pion op het startpunt.

Zorg voor 2 dobbelstenen

speel met digitale dobbelstenen via een app
Neem je eigen dobbelstenen mee als je die hebt. Heb je die niet of vergeten mee te nemen, dan is dat geen probleem. Open of download een app op je mobiel. Je hebt speciale apps om op je mobiel met dobbelstenen te gooien!

TIPS:

Leg zand op de hoekjes, zodat het strandlaken niet wegwaait

 

Hoe start je met het spel?

Bepaal wie als eerste mag beginnen. Dit kun je doen door iedereen één keer te laten gooien met de dobbelstenen. Degene met de hoogste worp begint. Daarna speel je met de klok mee.

 

Wie is de winnaar?

Wie als eerste zijn of haar schildpad/pion op het veilige strand, het eindpunt (nr 63) weet te krijgen, wint het spel.

 

Spelregels: hoe overleef je als schildpad?

De jonge schildpad begint aan zijn avontuur! Elke speler mag per beurt met de dobbelstenen gooien en de pion/schildpad zoveel hokjes verplaatsen als er ogen gegooid worden. Kom je met jouw schildpad op de volgende vakjes, dan heeft dat een speciale betekenis:

nummer Wat betekent dit nummer? Wat moet je doen?

nummer Wat betekent dit nummer? Wat moet je doen?
6 Jij hebt plastic opgeruimd waardoor jouw schildpad meer overlevingskansen heeft. ga verder naar 12
19 Iemand heeft plastic in zee gegooid en dat vormt een gevaar voor jouw schildpad sla 1 beurt over
31 Jouw schildpad is gevangen in een visnet, maar weet zich wel weer te bevrijden. sla 2 beurten over
42 Iemand heeft een plastic flesje op t strand achtergelaten en dat vormt een gevaar voor jouw schildpad ga terug naar 39
52 Jouw schildpad zit even vast in de plastic soep in de oceaan. Gelukkig kan hij zichzelf bevrijden. sla 2 beurten over
58 Jouw schildpad heef zich verslikt in een stukje plastic, want dat zag er uit als een lekker hapje. Helaas is jouw mooie schildpad overleden. ga terug naar begin
63 Einde: jouw schildpad heeft alle gevaren overwonnen en is als volwassen schildpad aangekomen op het strand om eitjes te leggen wie hier als eerste komt heeft gewonnenOverige veldjes met een schildpad

Op sommige hokjes staat een schildpad afgebeeld dit zijn de hokjes 5, 9, 14, 18, 23, 27, 32, 36, 41, 45, 50, 54, 59. De speler die hierop terechtkomt, moet hetzelfde aantal ogen verder tellen. Het is dus niet mogelijk dat een speler na zijn beurt op een hokje met een schildpad staat.

Wie te veel ogen gooit en daardoor voorbij 63 zou komen, moet vanaf 63 weer terugzwemmen. Het is dan mogelijk dat de speler op het hokje 58 of 52 terechtkomt. Komt de speler bij het terugtellen op een hokje met een schildpad, dan verplaatst de speler zijn pion het gegooide aantal ogen nog verder terug.

 

Eerste worp 5 en een 4 of 6 en een 3

Wie bij de eerste worp een 5 en een 4 gooit, gaat meteen door naar 53. Wie bij de eerste worp een 6 en een 3 gooit, gaat door naar 26. Als deze regel er niet was, zouden deze spelers, via de schildpadden, meteen doorzwemmen naar het einde.

VEEL SPEELPLEZIER MET ‘SAVE THE TURTLES!